ILTO blev dubbelvinnare i Teknikens världs test!

2007-04-11

Tekniikan Maailma gjorde en jämförelsetest av ventilationsaggregat med värmeåtervinning som publicerades i TM-Rakennusmaailma tidningen nr 3/2007. I jämförelsen fanns ILTO 440 Control och dess fem motsvarande konkurrenter. Samma mätningar gjordes också för tre aggregat med likströmsmotorer, varav en var ILTO X100.

I testen mättes maskinens tekniska, ekonomiska och för användaren andra viktiga egenskaper. De viktigaste sakerna i värmeåtervinningsaggregat är verkningsgrad och elförbrukning. Man testade också maskinernas täthet, ljudnivå och hur lätta de är att använda och underhålla. De fem olika egenskaperna betygsattes på en 10 gradig skala och medelvärdet av samtliga punkter gav följande rangordning.

Testgruppens klara vinnare var ILTO 440 Control med korsströmvärmeväxlare. Aggregatet var jämn bra i alla tester och fick ett medelpoäng på 8,7. Tio poäng fick aggregatet för att den är lätt att använda och underhålla.

I jämförelsetesten ingick även ILTO X100 med motströmvärmeväxlare och likströmsmotorer som inte bara vann mot sina likvärdiga konkurrenter, utan vann hela testet. Det var det enda aggregat som fick betyg över 9 (9,1) och som i elförbrukning fick tiopoäng. Ny styrteknik och elegant reglage till båda modeller kommer att tas i bruk under nästa sommar. Det kommer att underlätta ytterligare att använda aggregaten samt ge bättre och klarare information.


TM-Rakennusmaailma testar, jämför och experimenterar byggnadsbranschens produkter och tjänster. Det handlar om byggandet, renovering, val av bostad och köpandet samt hemmets tekniska lösningar.